01-11-2008, 12:47 AM
|
#1 (permalink)
|
|
Banned
Profilime Git
|
Edep Noktasinda Müslüman’in Sorumluluklari
 |
|
 |
 |
Müslüman’ın manevi açıdan gelişebilmesinin, iyi bir Müslüman olmasının yolu dinin gerektirdiği hiçbir amelî yönü ihmal etmemesiyle mümkündür. İşte önemli davranış durumlarından biri de hiç şüphesiz edeptir. İnsanın dinden bir şeyler elde edebilmesi için, dinin ona fayda sağlayabilmesi için edebe riayet etmesi gerekir. Çünkü Hz. Peygamber Efendimiz(sav)’in buyurduğu gibi, “İslam güzel ahlaktır.” Şairin dediği gibi edep her şeyden önce gelmektedir:
“ İlim meclisine vardım, kıldım talep;
İlim geridedir, illa edep, illa edep.
Edep bir tâc imiş nur-u Huda’dan,
Giy ol tâcı emin ol her beladan.”
Edep, bütün güzel hasletlerin bir araya gelmesidir. Edep sahibi kimse, güzel hasletlerin hepsini kendinde toplayan kişidir. Ayrıca edep, hududa ve ölçülere uymak demektir. Buna göre bir Müslüman’ın Allah’a, Resululluha, önderlerine ve diğer Müslümanlara karşı yaptığı davranışların tamamını edep dairesi içerisinde değerlendirebiliriz. Büyük mutasavvıflardan Ebu Hafs der ki, “Tasavvufun tamamı edeptir.”
Müslüman’ın Allah’a, Resululluha, önderlerine ve diğer Müslümanlara karşı yapması gereken davranışları anlatmaya geçmeden önce konumuzla da ilgili olması sebebiyle Ahmet er-Rufai hazretlerinin, “İhvana sekiz nasihatim vardır; bu sekiz şeyin gereğince amel eden saliklerin dünyevî ve uhrevî yüksek derecelere ulaşacağına şüphe yoktur.” dediği sekiz nasihati belirtelim:
“1- Hak Teala’nın emrini tutup, nehyinden kaçınmak.
2- Şeraite, tarikata muhalif olan şeylerden kendini sakınmak.
3- Dininde ve ahdinde muhkem olmak.
4- Şeraite ve tarikata elzem olan meseleleri öğrenip onunla amel etmek.
5- Bir kimsenin ayıbını görmemek.(Her durumda kendi ayıp ve kusurlarıyla meşgul olmak.)
6- Muhtaçlara insaf ve merhamet etmek.
7- Yaramaz ve çirkin huylardan kendini uzak tutmak.
8- Büyüklerinin nasihatini dinleyip kabul etmek.”
Şimdi gelelim Müslüman’ın Allah’a, Resulullah’a ve diğer Müslümanlara karşı yapması gereken muamelelere, edeplere:
|
|
 |
|
 |
|
|
|