06-14-2008, 04:33 PM
|
#1 (permalink)
|
|
IslamGul Dostu
Profilime Git
|
Nefsini hakir görmek.
 |
|
 |
 |
Selamun aleykum.
Sah-i Hazne k.s.Hazretleri,Gavs k.s. Hazretlerine yazdigi bir mektubunda,
" insana nefsini kafirden dahi asagi görmelidir " diyor.Gerci mümin iman cihetiyle kafirden üstündür, fakat son nefesinin ne olacagi belli degildir.Ayrica ahlaki müslümana benzeyen bir kisim kafirler var, ahlaki kafire benzeyen bir kisim müslümanlarda...!!! Beyazid-i Bistami k.s. Hazretleri söyle buyurmaktadir.Bir kimse müslümanlar arasinda kendisinden daha serli birinin oldugunu zannetse, o kimse kibirlidir.Yakinen ve samimi bir sekilse kendisinin herkezden asagi olduguna inanan kimse mütevazidir.Fakat baskalarinin kusurlariyla mesgul olan bir kimsenin kendi kusurlarini layiki vechile görmesi mümkün degildir.Hz Peygamber s.a.v ," kendi ayibiplariyla ilgilenmiyen kimseye
müjdeler olsun "( Mecmau,z-Zevaid )buyuruyor.Aziz Mahmud Hüdayi k.s.
bir gün Seyhi Üftade Hazretleri, ne sorar " Insanlarin hata ve kusurlarini görmekten kurtulamiiyorum, ne emredersiniz." ? Hazret söyle cevap verir.
Ben de ayni hususu seyhime sikayet etmistim.Bana, herkesin iyi bir yönü vardir,insanlarin o yönüne bak, diye emretmistir.Ondan sonra halki kutup gibi görmeye basladim.Simdi sende bu dertten kurtulmak icin hakir gördügün kimsenin elini öp. Allah, in izniyle kurtulsun .Görüldügü gibi evliyaullalh, kibirlerini kirmak icin ciddi mucahede etmislerdir.Üftade Hazretler,nin eski Bursa
Kadisi olan müridi Hüdayi, ye sokaklarda ciger sattirmasi da ayni hikmettendir.
Kuran-i Kerim, de " Yeryüzünde haksiz yere kibirlenenleri ayetlerimi idrakten uzaklastiracagim" ( A,raf, 146) buyrulmaktadir.Yani gökyüzünden sagnak-
sagnak rahmet ve ilim yagsa ,kibirli kimse hicbir sey elde edemez .
Imam-i Gazali k.s. Hazretleri, kibre müptela olanlarin daha ilim sahipleri arasindan ciktigini söyler ve bu gibi alimlerin gercekte cahil olduguna hükmeder . " Temelli kalacaginiz cehennemin kapilarindan girin , Büyüklük tasliyanlarin
duragi ne kötüdür........( Zümer 72)
|
|
 |
|
 |
Haya sıyrılmış inmiş, öyle yüzsüzlük ki heryerde
Ne çirkin yüzleri örtermiş, meğer o incecik perde
Vefa yok, ahde hürmet hiç, lafe-i bi medlul
Yalan raiç, hiyanet mültezem, heryerde hak meçhul
Ne tüyler ürperir ya Rab, ne korkunç inkılab olmuş
Ne din kalmış ne iman, din harab, iman türab olmuş..
|
|
|